Danmarks bedste til Super Smash: Jeg håber at kunne leve af det en dag

Artiklen starter under annoncen
Lukas ‘Laske’ Hansen har netop skrevet kontrakt med Copenhagen Flames, og kan nu kalde sig Super Smash-spiller på deltid. I fremtiden vil han leve af det.

Danmarks bedst rangerede Super Smash Bros. 4-spiller Lukas ‘Laske’ Hansen spillede første gang fighting-spillet som fire-fem årig. Dengang var modstanderen hans far, konsollen en Nintendo 64 og spillet det originale Super Smash Bros.

Siden har han prøvet de forskellige udgivelser i serien, men det var først, da Super Smash Bros. 4 udkom i 2014, at han for alvor begyndte at spille på højeste plan.

– Jeg har altid været glad for Super Smash-serien, men det var først da 4’eren udkom, at jeg fandt ud af, at der rent faktisk fandtes en scene i Danmark for det. Så jeg tog til en turnering og blev fanget af, hvor teknisk spillet rent faktisk er, siger Lukas ‘Laske’ Hansen til Slash Esport.

Brugte en af spillets ringeste karakterer

I starten haltede ‘Laske’ noget efter de bedste i det omkring 45-personer store community, der spiller Super Smash Bros. 4 på turneringsplan i Danmark. Blandt andet fordi hans favoritkarakter Zelda var blandt spillets dårligste.

Men da karakteren Bayonetta blev introduceret i starten af 2016, tog ‘Laske’ chancen og skiftede til udelukkende at spille med hende. Og siden da har han bevæget sig til toppen af den danske rangliste.

– Jeg havde aldrig kunne finde en top tier-karakter, som virkede for mig, men Bayonetta klikkede bare fra første dag. Jeg kan godt lide karakterer, der er lidt langsommere, men som har nogle ’comboer’, som kan udnytte, når de andre laver fejl. Det kunne Bayonetta, og nu har hun så vist sig at være måske den bedste karakter i spillet, siger Lukas Hansen.

Vandt turnering i Sverige

‘Laskes’ himmelflugt har for nyligt resulteret i en professionel kontrakt i en esport, som ellers ikke har mange af sådan nogle.

Kontrakten med Copenhagen Flames, som blev underskrevet for under en uge siden, gør ham til den kun anden dansker, der får penge for at spille Super Smash Bros. 4.

– Kontrakten gør, at jeg nu vil få dækket mine udgifter til at rejse til turneringer, og jeg skal blandt andet deltage i en turnering i Holland i september. Det er stadig ikke nok til at leve af det på fuld tid, så i den kommende tid skal jeg spille Smash ved siden af, at jeg tager en kandidat i Cellebiologi og Fysiologi, siger Lukas Hansen.

Lørdag 29. juli cementerede Lukas Hansen sin position som Danmarks bedste ved at vinde Super Smash Bros. 4-delen af fightingspil-turneringen Headstomper i Malmö.

Turnering havde en samlet præmiesum på 1500 svenske kroner, hvoraf sejren berettigede ‘Laske’ til 70 procent. Trods den forholdsvis beskedne pengegevinst, var han dog glad for præstationen.

– Det var hovedsageligt andre danskere, der deltog, men blandt dem var niveauet rigtig højt. Nummer tre, fire og fem i Danmark var derovre, og de gav mig kamp til stregen. Så jeg er tilfreds med sejren.

En del af det danske Super Smash community samlet til en turnering. ‘Laske’ er ikke på billedet.
Ingen spiller online

Hvis ‘Laske’ en dag skal spille Super Smash på fuld tid, er det dog ikke nok at være den bedste i Danmark: Han vil også skulle kæmpe sig op i verdenstoppen.

I øjeblikket findes der omkring 10 til 20 personer, som lever af at spille Super Smash Bros. 4, vurderer han. Lidt flere skulle spille Super Smash Brawl, et tidligere spil i serien, på fuld tid. Langt de fleste professionelle i begge spil bor i USA.

Men til forskel fra de fleste andre esportsgrene er det i Super Smash ikke så lige til at sammenligne sig på tværs af landegrænser og kontinenter. For de betydende turneringerne spilles udelukkende live og aldrig over nettet.

– Spillet bliver afgjort på så små marginaler, at man ikke kan spille det over nettet. Ved nogle ’comboer’ har man kun 1/30-del af et sekund til at trykke ind, så med bare den mindste smule lag ville det blive ødelagt, siger Lukas Hansen.

Så for at ‘Laske’ kan sammenligne sig med verdenstoppen, kræves det, at han rejser til udenlandske turneringer. Og det er specielt de rejseomkostninger, som den nye kontrakt skal dække.

Godt community og svær teknik

Udover at tilkæmpe sig en plads i verdens top 20 kunne en måske mere realistisk metode for ‘Laske’ at blive fuldtidsprofessionel på være, hvis esporten blev mere populær, så flere ville kunne leve af at spille den.

Og Super Smash Bros. 4 har da også flere kvaliteter, som gør den attraktiv og værd at følge, mener ‘Laske’.

– Communitiet omkring spillet er rimelig småt, men stemningen er meget bedre end i for eksempel League of Legends, synes jeg. Folk er meget forskellige, men de holder sgu sammen og hepper på hinanden.

Teknisk svært spil

I forhold til andre spil har Smash Bros. 4 et højt indhold af reaktioner på andres aktioner.

– Det er værd at nævne, hvor teknisk spillet rent faktisk er, selvom det ser uskyldigt ud på overfladen. Hvis man sammenligner med andre fightingspil som Tekken for eksempel, så handler det ikke så meget om at lære at udføre kombinationerne, men mere om at reagere på, hvor den anden er, siger ‘Laske’.

Om det skal være en øget interesse for spillet eller en hævning af hans niveau, der skal gøre, at Lukas Hansen en dag ville kunne leve af at spille Super Smash, det ved han endnu ikke.

– Det er svært at svare på. Jeg håber selvfølgelig, at jeg kan blive endnu bedre, men på den anden side så hjælper det jo ikke noget at være den bedste, hvis der ikke er nogen, der gider at se dig spille. Så jeg håber også at interessen for Super Smash kan stige i Danmark.

12 Shares