Skal eSuperligaen sæson 3 have 2v2?

Artiklen starter under annoncen
Ifølge de spillere, vi har talt med, så er der gode ting at hente ved at inkludere 2 mod 2 i formatet, når eSuperligaen forhåbentlig blænder op for en sæson 3. Dreamhack udelukker intet.

eSuperligaen har nu kørt i to sæsoner, og mens vi venter på, at den tredje af slagsen sandsynligvis annonceres i løbet at sommeren, så kan vi passende kigge på det format, som der indtil nu er spillet med – og især på alternativet.

Og lad os starte med netop det. For et alternativ til de klassiske 1 mod 1-kampe blev vist frem, da der blev spillet eNations Cup i midten af april. Her havde EA et nyt turneringsformat med, hvor 2v2-kampe blev introduceret.

Det er da noget, vi har med i overvejelserne. – Sanne Okholm Ravn, projektleder, Dreamhack

Vil du læse mere om det, så spring ned i bunden til “2v2-formatet forklaret”, inden du læser videre.

2v2 sætter samspil i højsædet, og én spiller kunne ikke tabe det for dem begge med et stort nederlag – som det er muligt i eSuperligaen.

I forbindelse med finalerne i eSuperligaen sæson 2 i KB Hallen havde Slash Esport mulighed for at spørge en række af spillerne, hvad de synes om en ændring i formatet, så 2v2 kunne introduceres i den danske liga.

Vi talte med Fatih Üstün, FC Helsingør; Daniel Klink ‘Dingo’ Nørremark Kristensen, Brøndby eSport samt Marcus ‘Marcuzo’ Jørgensen‏, FC København / North.

Og mest positiv omkring en ændring var Fatih ‘Üstün’, der gerne så en ændring, hvor det er muligt.

– Jeg foretrækker helt klart landsholdets format fra turneringen i London. Så er jeg ikke afhængig af nogen, og Wali skal ikke tænke på, at han skal have en score med hjem til mig. Så en kamp hver og en to mod to, så man maksimalt kan få ni point; det synes jeg er federe og sjovere, sagde han til Slash Esport efter sit og Wali ‘KAZ’ Kazmis nederlag i semifinalen mod Brøndby.

Godt for sammenspillede hold

I Brøndby eSport ser Daniel Klink ‘Dingo’ Nørremark Kristensen det som en mulighed for at bringe noget ekstra til en turnering.

– Det giver et lidt andet aspekt til gamet. Jeg synes, 2v2 fungerer rigtig godt, og det giver noget ekstra spænding, og det er også godt til tv. Det kræver også noget ekstra træning, for man en nødt til at øve det.

Han nævner, at i forhold til hold, hvor spillerne sidder hver for sig derhjemme og træner – fremfor at spille sammen i klubben – så kan 2v2 komme ham og Frederik Fredberg til gode.

– Jeg synes helt klart, det er en fordel. Frederik og jeg har spillet sammen hele vores FIFA-karriere, så vi håber selvfølgelig på, at det kommer, for vi har spillet rigtig mange 2v2-turneringer sammen. Jeg føler i hvert fald, vi har en lille fordel.

Bliver en lang turnering

Den anden helt store klub herhjemme er naturligvis FC København – eller North, som de hedder, når bolden er byttet ud med en controller eller mus og tastatur.

Det går ikke, at man spiller 14 runder i grundspillet, hvor man spiller tre kampe. – ‘Marcouzo’

Her mener Marcus ‘Marcuzo’ Jørgensen‏, at 2v2 er interessant, men urealistisk.

– Jeg kan godt lide idéen med det. Men det går ikke, at man spiller 14 runder i grundspillet, hvor man spiller tre kampe. Det bliver alt for langtrukken. Eventuelt i en finale eller i slutspillet. Hvis den ene vinder, og den anden taber, skal man i 2v2. Det kunne spice det op, men jeg er ikke fan af, at det skulle være der hele tiden, for det ville være al for langtrukken

Kommer vi til at se 2v2 i ligaen, så bekræfter ‘Marcuzo’ ‘Dingos’ påstand om, at klubberne bliver nødt til at træne det.

– At træne 2v2 og 1v1 er to vidt forskellige ting. Kommunikationen er utrolig vigtig, og man skal have den samme spilforståelse. Jeg kan godt lide selv at spille 2v2, og jeg spillede også med Fatih nede til eNations. Det kræver lidt mere, og så synes jeg også, der sker der lidt færre random ting, end i 1v1.

Dreamhack: Vi ser på det

Nu er det slet ikke sikkert, der overhovedet kommer en sæson 3 af eSuperligaen – omend det ser overordentligt sandsynligt ud. Så det er med det in mente, at Sanne Okholm Ravn, Projektleder, Dreamhack FIFA Leagues, svarer os, da vi spørger, om det er interessant at se på en ændring i formatet.

– Vi kigger på, om det er aktuelt – og det er da noget, vi har med i overvejelserne. Det er klart, at vi følger med i alle de internationale turneringer, og vi så selvfølgelig også eNations Cup. Det kunne noget.

Der kommer et andet fokus i kampen, når der er fire spillere ved konsollerne. Den enkelte spiller træder en smule i baggrunden.

– Det er også interessant, fordi det drager paralleller til Dreamhack. Det er klubben frem for dig selv, du repræsenterer, siger Sanne Okholm Ravn.

eSuperligaen har været en kæmpe success

eSuperligaen har overrasket de fleste både i forhold til opbakning fra de traditionelle klubber, seertal og stemning. Og man laver ikke lige om på opskrift, der virker.

– Man skal huske, at eSuperligaen har braget derudaf og været en kæmpe success. Så når det fungerer nu, så er vi lidt varsomme med at lave store ændringer, siger Sanne Okholm Ravn.

Hun giver desuden ‘Marcouzo’ ret i, at alle kampe nok ikke kan være BO3.

– Ja, det bliver en utrolig lang turnering, hvis vi skal spille bedst af tre hver gang. Vi laver et medieprodukt, og jo længere, vi strækker det over, jo længere skal vi også holde på folk. Vi snakker med klubberne, men jeg kan endnu ikke sige, hvad det ender med.

Læs mere om eNations konceptet nedenunder afstemningen.

2v2-formatet forklaret

Da eNations Cup blev spillet i midten af april, havde EA et nyt turneringsformat med, hvor 2v2 kampe blev introduceret.

Det gjorde at der kom tre gruppekampe mellem hvert hold.

Gruppespillet 3 kampe:

 • Spiller A fra hold 1 møder spiller A fra hold 2
  • 3 point ved sejr
  • 1 point til hvert hold ved uafgjort
  • 0 point ved nederlag
 • Spiller B fra hold 1 møder spiller B fra hold 2
  • 3 point ved sejr
  • 1 point til hvert hold ved uafgjort
  • 0 point ved nederlag
 • 2v2 kamp – hold 1 mod hold 2
  • 3 point ved sejr
  • 1 point til hvert hold ved uafgjort
  • 0 point ved nederlag

Det gør, at der ikke er nogen fordel ved udebanemål, hvilket betyder at holdene altid jagter mål og et resultat, i stedet for at prøve at undgå at få store tæsk.

Spillerne er heller ikke på samme måde afhængige af at deres holdkammerats 1v1 kamp går godt for at de kan lave et resultat.

Til sidst introduceres det et helt nyt element, hvor træning sammen kommer til at give fordele i forbindelse med 2v2 kampen.

Slutspillet:

I samme ånd som i gruppespillet er udebanemål ikke en faktor. Her spiller hver spiller en 1v1 kamp og ved pointlighed skal der findes en vinder i en afgørende 2v2.

Der kommer altså kun en 2v2 kamp i disse situationer.

 • Hvis begge 1v1 kampe ender uafgjort uafhængigt af målscoren.
 • Hvis hvert hold vinder en kamp hver, uafhængigt af målscoren.
100 Shares