Kameramand for verdenseliten: Faber er observer på Pro League

Artiklen starter under annoncen
Ser man en fodboldkamp i fjernsynet, er der en producer, som sidder og bestemmer, hvilket af kameraene inde på stadionet man får vist hjemme på sin skærm. Det samme gælder for esport.

I esport foregår alt dog digitalt, så selvom man ser kampen live inde på et stadion, så vil der stadig være en producer, som bestemmer, hvad du skal se. Denne producer hedder i esportsverdenen en observer.

Jeg har været så heldig at få en snak med Bastian ‘Unknown’ Faber, som er observer for TV3 på den bedste liga i Counter-Strike: Global Offensive, ESL Pro League, for at få et indblik i hans arbejde.

Hvad laver en observer?

– Helt præcist skal jeg jo fange det interessante og spændende i en CS:GO kamp, fortæller Bastian ‘Unknown’ Faber, hvilket betyder, at han som observer skal ”finde den person som får et kill eller bliver dræbt”.

KONKURRENCEHvem vil du se LoL-finalerne i Royal Arena sammen med?Vi har fået fem billetter af RIOT, og dem vil…

Slået op af Slash EsportOnsdag den 28. marts 2018

I fodbold spiller man kun med en bold, som kameraerne følger i de farligste situationer og mere eller mindre hele kampen. I Counter-Strike er der potentielt ti bolde i luften, som kan være farlige. Der er fra en rundes start ti spillere og dermed ti våben, som alle potentielt kan lave et drab i samme sekund, og det er altså observerens rolle at udvælge hvad der er vigtigst

– Jeg skal prioritere hvilket kill der har størst indflydelse på runden, siger Bastian Faber. Dermed skal han konstant vurdere, hvad der skal vises, og hvad vi må gå glip af.

Alt dette sker inde fra kontrolrummet, hvor Bastian sidder sammen med sin tekniske observer, der styrer det mere grafiske, replays med mere. De sidder to mand stærk ved fem skærme, som hver styrer og viser selve feeded, som vi ser hjemme i stuerne, overblikket over spillerne på banen, replays, cinematics og så videre.

Vejen til at producere Esport

Sidder du selv med en kærlighed indenfor CS:GO eller for esport generelt, og kunne du tænke dig at prøve kræfter som observer eller komme bagved kameraerne og producere, så har Bastian et helt simpelt råd til dig.

– Gør så meget frivilligt, du kan, indenfor esport. Hvis du præsterer, så skal muligheden nok komme. Jeg ved, der er en helt masse steder, som har brug for hjælp til at producere online.

Han afviser samtidig, at man skal have været et navn professionelt for at blive set.

Selv startede han med at lave frivilligt arbejde hos esport.dk, hvor han streamede for Copenhagen Games.

Arbejdet skabte netværk

Med det udgangspunkt fik han skabt sig et netværk indenfor sporten i Danmark, som senere skulle vise sig at give skubbet til hans nuværende karriere

– ESL Pro League søgte en observer i Danmark og kontaktede nogle med indflydelse indenfor esport.dk herhjemme. En af dem kendte jeg fra esport.dk, som så kontaktede mig fortæller Bastian Faber.

Bastian pointerer dog et kriterie, man skal se sig selv i, inden man går i gang:

– Du bliver nødt til at kende spillet. Hvis du skal observe CS:GO og ikke kender noget til spillet, så tror jeg ikke du vil få en særlig god oplevelse.

For lav løn til en fuldtidskarriere

Selvom ESL Pro League er en af verdens største turneringer, så er det at være observer på den ikke nok til at kunne leve af esporten.

– De to sæsoner med ESL Pro League er fede at lave og skide sjovt, men det er ikke nok til at gøre det fuldtid, for så har vi stadigvæk seks til ni måneder hvor jeg ikke har noget arbejde konkret – for der er ikke nok events i Danmark lige nu, og der er ikke nok events, som er villige til at betale den løn, som burde være der. Både til kommentatorer og observere, konstaterer Bastian med en ærgrelse i stemmen.

– Drømmen for mig lige nu, er at arbejde med esport fuldtid, siger han og nævner da også, at han allerede nu er i dialog med en virksomhed i forhold til noget arbejde efter den igangværende ESL Pro League-sæson.

Bastian Faber ser det ideelt at kunne leve af at være observer herhjemme i Danmark, men han er også godt klar over, at Danmark ikke er stor nok indenfor esport lige nu, for at det kan blive en realitet.

– Skal man gøre det her til sin levevej, så bliver man nødt til at gå internationale veje.

Når man er kommet ind i varmen, som Bastian er, som i så mange andre grene af arbejdsmarkedet kræves det også indenfor observing, at man markedsfører sig selv, skaber sig et netværk og får sig en portfolio af præstationer.

– Det kræver, at man kender nogle mennesker, og at man har lavet en masse frivilligt arbejde.

6 Shares