RFRSH om politisk forslag: ”Det er en investering, ikke støttekroner”

Artiklen starter under annoncen
Hvis regeringen skal give penge til dansk esport, bør pengene støtte bredden og ikke til eliten, mener Esport Danmark. RFRSH, der står til at modtage penge, påpeger, at det er en investering, der betaler sig tilbage.

I fredags kunne DR fortælle, at de Konservative, og dermed nok også regeringen, ønsker at investere seks millioner kroner i dansk esport. Pengene skal ifølge kulturordfører Naser Khader(K) gå til RFRSH, der står for at afvikle turneringen Blast Pro Series, og som ejer Counter Strike-holdet Astralis.

Men de penge var givet bedre ud, hvis man støttede opbygningen af en nonprofitorganisation, der kan skabe faste rammer om sporten i Danmark. Det mener i hvert fald Thomas Koed, der er formand i foreningen Esport Danmark, som netop forsøger at udvikle bredden i dansk esport.

– Det er vigtigt, at fundament er i orden på et hus, inden du går i gang med at bygge toppen. Ellers falder huset sammen.  Det er farligt, og det kan gå galt, siger Thomas Koed til Slash Esport.

Det farlige består ifølge Thomas Koed i, at der endnu ikke er nogle fast regler om eksempelvis matchfixing og doping, så hvis nogle skulle bryde reglerne, ville de ikke kunne straffes.

Han påpeger derudover også, at det er en fejl at give penge til en virksomhed, der er ejet af private investorer.

– RFRSH kunne jo i princippet blive købt af Apple i overmorgen, og så ville du indirekte have givet Apple seks millioner skattekroner, siger Thomas Koed.

Snæversynet eller visionært?

Hos RFRSH er man bestemt ikke enige med Thomas Koed i, at pengene bør investeres i bredden frem for eliten. I et indlæg på LinkedIn, fremhæver Frederik Byskov, der er Director of Esports Operations i virksomheden, at RFRSH har været en bærende kraft i at gøre esport kendt og anerkendt i mainstream, og at der derfor er brug for flere investeringer i det professionelle miljø. Han skriver blandt andet:

– Vores branche er afhængig af stærke græsrødder og et stærkt foreningsliv, men uden de visionære personer, der investerer millioner i udvikling og opbygning, kommer ingen af os videre. Navlepilleri og snæversynethed bringer ikke dansk esport noget positivt, men kan tværtimod være med til at påvirke vores omverden negativt, skriver Frederik Byskov.

Pengene kommer igen

Frederik Byskov kunne ikke uddybe sine kommentarer til Slash Esport, da han ifølge RFRSH ikke udtaler sig på vegne af RFRSH eller Blast Pro Series. I stedet svarer Steen Laursen, VP of Communications og Brand i RFRSH:

– Jeg har ikke rigtig lyst til at forholde mig til de kommentarer, Thomas Koed har været citeret for, men vil gerne gentage, at det er vigtigt, at sætte sig ind i sagens sammenhæng, skriver Steen Laursen til Slash Esport.

Og sammenhængen er ifølge Steen Laursen, at pengene som de Konservative lægger op til at sætte på Finansloven, ikke som sådan er en udgift, men en investering, der vil blive tilbagebetalt.

– Når der er forslag om en investering i branchen og det, vi arbejder med til hverdag, ser vi det ikke som støttekroner, men som en reel investering, der kommer mange, mange gange igen, skriver han, og fortsætter:

– Som et helt konkret eksempel kan nævnes vores samarbejde med Copenhagen Capacity i forhold til nødvendig tiltrækning af udenlandsk talent til IT-branchen. Det samarbejde medførte, at danske selskaber fik ansøgninger fra flere end 60 internationale IT-talenter; et antal, der ville koste mange millioner kroner at opnå af traditionelle kanaler.

Esport Danmark har også fået penge

Steen Laursen fra RFRSH kan ligesom Thomas Koed også godt se fornuften i at støtte bredden i dansk esport, og han påpeger, at Kulturministeriet allerede har støttet Esport Danmark med halvanden million kroner til netop det formål.

– Jeg synes, det er fantastisk at Kulturministeriet for ikke længe siden tilkendegav en støtte til Esport Danmark med halvanden million kroner, og håber selvfølgelig, at disse og andre midler, der tilfalder aktørerne i dansk esport benyttes til gavn for det, de er givet ud til. Det har bare ikke så meget at gøre med det, vi arbejder med i forhold til erhvervslivet og digital live-underholdning som eksportvare, skriver Steen Laursen

Og Thomas Koed sætter da også pris på de penge, som Kulturministeriet støtter hans organisation med. De er blandt andet blev brugt til at lave idrætspolitiske vedtægter i lighed med DBU, en aftale med Antidoping Danmark, der skal forebygge doping og matchfixing, og udarbejdelsen af et etisk kodeks, der skal bekæmpe ludomani. Men Esport Danmark er langt fra færdige med at bygge fundamentet i dansk esport og kunne derfor godt bruge flere penge, så udviklingen kan fortsætte.

– Alle kunne jo godt bruge penge. Vi sidder 9 frivillige i bestyrelsen af Esport Danmark, som alle sammen forsøger at få et arbejde til at fungere ved siden af, samtidig med at vi gerne vil gøre en forskel for esporten. Jeg tror, jeg bruger tyve til tredive timer om ugen på det. Men vi kan ikke blive ved på den måde.

Åbning for dialogmøde

Selvom der er uenighed om, hvordan politikerne bør investere i dansk esport, så er både Steen Laursen og Thomas Koed glade for den positive udvikling, som esporten er i gang med. Thomas Koed opfordrer derfor til, at alle esportens større aktører sætter sig ned og diskuterer, hvordan sporten skal udvikle sig fremover.

-Forbundet ønsker ikke at skabe splid. Jeg synes, det er positivt, at politikerne endelig har fået øjnene op for det her. Det er rigtig dejligt. Og det er også dejligt, at de vil bakke op om Blast Pro. Det ønsker jeg ikke at tale ned. Jeg ønsker bare, at vi sætter os ned og finder ud af, hvordan vi gør det smart. Hvis de skal lykkes med deres professionelle set-up, så bliver vi også nødt til at have nogle ordnede rammer., siger Thomas Koed.

Og skulle Esport Danmark arrangere et sådant møde, ville RFRSH ikke afvise invitationen. I hvert fald hvis man skal tro Steen Laursens svar, da Slash Esport præsenterer ham for ideen.

– Vi er altid åbne for dialog med relevante aktører og ser udelukkende en stærk dansk scene som noget positivt. Vi har et godt samarbejde med mange aktører fra foreninger over skoler, kommuner og andre i forhold til vidensdeling, erfaringsudveksling, gensidige besøg og så videre. Og vi fornemmer på den feedback, vi har fået, at der sættes stor pris på vores indsats stort set alle steder, skriver Steen Laursen.

7 Shares