GUIDE: Forstå League of Legends på (cirka) fem minutter

Artiklen starter under annoncen

League of Legends er en af de store esports-giganter og står sammen med Dota 2 som en af de to største MOBA’er (Multiplayer Online Battle Arena). Men hvordan fungerer dette komplicerede spil egentlig?

Inden for esport bliver der næsten altid konkurreret på det samme kort, Summoner’s Rift. Her kæmper to hold bestående af fem spillere mod hinanden ved hjælp af champions. Før et spil starter vælger hvert hold på skift 10 champions, som ikke må blive spillet, og 10 champions, som de tager med i spillet.

En champion kan kun vælges én gang, hvilket betyder, at spillerne kan blive nødt til at tage hårde beslutninger. Udover at man eksempelvis gerne vil have de champions, som ens holdkammerater spiller bedst på, vil man også gerne undgå, at modstanderene får deres bedste champions. Efter champions er valgt, går spillet i gang.

Fra egen til modstandernes base

Når spillerne kommer ind i banen, går de alle sammen efter at ødelægge modstanderens Nexus, som kan findes dybt inde i begge holds baser. Hvis ens Nexus bliver ødelagt, er kampen tabt.

Der er tre mulige veje til en Nexus: top lane, mid lane og bot lane. Hver lane er beskyttet af tre turrets og til sidst én inhibitor. Disse skal ødelægges i rækkefølge, og det er ikke muligt at springe nogle af dem over. Efter inhibitoren falder, er det muligt at angribe de to turrets, som beskytter Nexus’en, og til sidst kan man angribe og ødelægge selve Nexus’en – hvis man ikke bliver stoppet på vejen af modstander holdet.

Interaktivt kort. Hold musen hen over de forskellige objekter i spillet for at se mere (virker ikke på mobil)

Undervejs i spillet skal spillerne skaffe EXP (experience points) for at komme i højere level, og guld, som kan bruges til at købe udstyr, der gør deres champions stærkere. Dette kan blandt andet opnås ved at ødelægge turrets, besejre modstanderens champions eller dræbe minions som befinder sig i alle lanes.

Det hold som har mest EXP og guld har derfor også de stærkeste champions – men det betyder ikke, at de ikke kan tabe kampen alligevel. League of Legends handler ikke kun om en champions styrke, men også om spillerenes evner.

Det skal også nævnes, at selvom ens champion bliver besejret, så er man ikke ude af kampen. I starten af spillet er man ikke død i mere end et par sekunder, hvorefter du bliver genoplivet i basen. Efterhånden, som kampen skrider fremad, vil en spiller også være død i længere tid. Dette kan gøre en stor forskel til sidst i spillet, hvor en spiller kan være død i op til 52,5 sekunder!

Spillere i alle tre lanes

Selvom League of Legends er et holdspil, er holdet nødt til at dele sig op for at angribe og beskytte alle tre lanes. Én person går til top-lane, én til mid-lane, to til bot-lane og den sidste person går rundt i jungle. Junglen er det store område, som kan findes i mellem de tre lanes. Her kæmper jungleren imod monstre for at gå level og få guld.

Udover dette bevæger jungleren sig rundt på banen for at hjælpe de lanes, som har brug for det eller eventuelt stjæle ressourcer fra modstandernes jungler. Dette kan både være for at dræbe modstanderen eller skræmme dem væk, hvis de er ved at få overhånd.

Junglen indeholder også større og stærkere monstre, som oftest kræver mere end én spiller for at besejre dem. Hvis det lykkes et hold at besejre en af dem, vil deres champions få guld og en permanent eller kortvarig buff (bonus), som gør dem stærkere. Disse monstre samt turrets, inhibitors og Nexus’en bliver betegnet som objectives og er set som de vigtigste ressourcer i spillet.

Spillets tre faser

Et spil er delt op i early, mid og late game. I early game fokuserer spillerne på at være i deres lanes og dræbe minions for guld og EXP. Hvis muligheden for at dræbe en modstander viser sig, vil de også prøve på at opnå dette.

Mid game starter omkring det tidspunkt, hvor spillerne begynder at forlade deres lanes for at gå efter objectives og større kampe mod deres modstandere. Dette sker ofte efter nogle af de første turrets er faldet og det bliver sværere at angribe en lane. Mid game kræver derfor, at spillerne igen finder sammen for at kunne angribe objectives eller modstanderholdet.

Til sidst er der late game. Dette er oftest her, hvor spillerne har fået købt det meste af det udstyr, som de skal bruge og aggressivt går efter at vinde spillet. Her kan én tabt kamp mellem holdene afgøre hele spillet, da deres champions som sagt er døde i lang tid.

Ikke alle spil når til late game, og nogle gange bliver et spil allerede afgjort i løbet af mid game, hvis det ene hold er kommet langt foran det andet.

Interaktivt kort. Hold musen hen over de forskellige objekter i spillet for at se mere (virker ikke på mobil)

Roller

Der er fem forskellige roller i League of Legends: top, mid, jungler, adc/marksman og support.

Top starter og tilbringer meget tid i top lane, mid i mid lane, jungler i junglen og adc/marksman samt support kan oftest findes i bot lane. Dette er den klassiske opsætning i spillet, men det kan godt ændre sig. Nogle gange kan f.eks. top og bot lane bytte rundt.

Spillerne er heller ikke tvunget til at forblive i deres lanes eller junglen, og de kan til tider forlade dem for at hjælpe en anden lane eller gå efter objectives – f.eks. en buff fra et stærkere monster. De plejer dog at blive i deres lane indtil de kan gøre mere gavn andre steder eller modstanderne tvinger dem til at stikke af.

Ovenstående er selvsagt det allermest basale, der skal til, for at kunne få noget ud af at se en League of Legends-kamp. Vi håber at guiden kan bruges, og at du får lyst til at se meget mere League of Legends fremover. God fornøjelse!

19 Shares