Nyt indlæg i RFRSH-debatten: Giver ikke mening at tale om investeringer

Artiklen starter under annoncen
Ronnie Hansen, direktør i Burson-Marsteller Sport, påpeger, at den danske lovgivning ikke tillader, at regeringen støtter RFRSH uden specifikke krav.

De seneste par uger har der været stor virak om esports mulige post på finansloven. Først fortalte Naser Khader til DR, at han ville støtte Astralis-ejerne og Blast Pro Series-arrangørerne RFRSH med seks millioner kroner. Senere på ugen var han dog kommet på andre tanker, og fortalte til både TV2 og til DR, at ’pengene ikke er øremærket til nogen bestemt’.

Slash Esport dækkede også sagen, og på Facebook var der efterfølgende debat om, hvorvidt det giver mening at tale om ’investeringer’ fremfor ’støtte’, som RFRSH hævdede. Det gør det ikke, mener Ronnie Hansen, direktør i Burson-Marsteller Sport. Han og hans firma stod blandt andet for at få Counter Strike-turneringen ESL til Odense i år, og til daglig arbejder de med offentlige investeringer i sport og underholdning.

– I forvaltningsloven er der ikke noget der hedder ’en investering’. Den skelnen mellem ’støtte’ og ’investering’ findes ikke i offentlig økonomi. Det er et politisk udtryk, siger Ronnie Hansen til Slash Esport, og tilføjer:

– Så spekulationerne om at investeringen ville kunne betale sig tilbage i fremtiden, ligger uden for, hvad en stat må. Det argument kan man slet ikke bruge i en forvaltningsmæssig eller juridisk kontekst. Det ændrer ikke noget, siger han.

Fire måder at give penge på

Ronnie Hansen forklarer, at der findes fire måder, hvorpå det offentlige kan give støtte til underholdnings- og sportsvirksomheder. De kan gives som kultur- og sportsstøtte, hvis aktiviteterne har et specifikt, lovligt formål. De kan gives via elitefremmeloven, hvis virksomheder som eksempelvis Superliga-klubber forbedrer et elitemiljø. De kan gives via erhvervsfremmeloven, hvis eksempelvis turismevirksomheder forbedrer landets erhvervsliv. Og til sidst ville de kunne gives som støtte til et specifikt event, men dette ville som oftest gøres gennem kommunerne.

I et aktstykke fra Erhvervsministeriet fra juni i år fremgår det, at Blast Pro Series skal støttes med to millioner kroner. Den samlede sum på 9,5 millioner kroner , som Erhvervsministeriet udsteder, stammer fra overskuddet ved salget af en erindringsmønt i forbindelse med regentparrets guldbryllup sidste år. Disse penge ville blive kategoriserede som erhvervsstøtte.

Men det står endnu ikke klart for Slash Esport, hvordan de resterende 4 millioner kroner ville skulle gives.

Slash Esport har forsøgt at få fat på Naser Khader til en uddybning af hans forslag, men han har endnu ikke svaret på vores henvendelser.

Muligt med Esportspulje

I sine seneste udtalelser om sagen fortæller Naser Khader til DR, at andre aktører end RFRSH også ville kunne få del i esportspengene.

– Pengene er ikke øremærket til nogen bestemt. De er øremærket til sporten og til events. Og der kan vi ikke komme uden om, at dem, der er dominerende på event-siden, det er Blast Pro. Og det vil sige, at de kommer til at få en stor del af kagen, siger Naser Khader til DR.

Kagetænkningen, som Naser Khader her plæderer for, lægger op til en decideret Esportspulje, som man ville skulle søge fra, og det ville i princippet godt kunne lade sig gøre, fortæller Ronnie Hansen.

– Hvis man sætter nogle specifikke krav til, hvad pengene skal bruges til, må man gerne oprette en pulje. Det kunne være at støtte store events inden for esport i Danmark. Men så skal man være opmærksom på, at alle skal have lige adgang til pengene, og så ville både Riot Games og ESL for eksempel også kunne søge dem, siger Ronnie Hansen.

Han påpeger desuden, at EU-reglerne forhindrer, at man kan øremærke pengene til danske arrangører. 

Danmark allerede blandt de bedste

Dansk esport har de senere år været på fremmarch. Investorerne vælter til, og medieopmærksomheden stiger også støt. Det kan derfor virke besynderligt, at sporten har brug for offentlig støtte i et land som Danmark.

Direkte adspurgt, hvordan Danmark klarer sig i forhold til andre lande inden for esport, svarer Ronnie Hansen.

– Allerede uden planerne om støtte, er Danmark ubetinget det land der klarer sig bedst i verden indenfor esport og esport-events. Vi har de bedste spillere og alene sidste år havde vi tre af de absolut største turneringer indenfor esport. Vi har kapitalfonde og store virksomheder, der investerer private midler i store mængder. Hvis man skal sikre, at der skal ske noget ekstra, altså mere end det eksisterende, med offentlig støtte, skal man virkeligt tænke sig om og specificere brugen meget præcist, siger han.

Forhandlingerne til den kommende Finanslov, som Naser Khader vil have til at indeholde esport, går i gang i løbet af efteråret, og den skal være vedtaget inden næste år.

 

27 Shares