Falcons Pro Team: Fra forening til pro

Artiklen starter under annoncen
En ny organisation ser lige nu dagens lys. Falcons Pro Team træder ind på esportsscenen, og det bliver med en tankegang, der minder om “gammeldags grundtvigianske foreningskultur”.

Klassisk forening og professionel afdeling mødes, når Falcons Pro Team for første gang viser flaget i denne uge. Det sker ved Copenhagen Games, hvor holdet dog møder op uden de store forventninger til resultatet.

– Vi er jo også nødt til at være realistiske, så selvom vi har meget store ambitioner, så ved vi også godt, hvor gode hold vi kommer til at møde, siger medstifter og medejer af organisationen, Tom Rasmussen, til Slash Esport.

Og der er i sandhed store forventninger til projektet, som han har sammen med den anden ejer, Konrad Jon. I første omgang i top 10 i Danmark, og snart blandt de største.

Endnu et dansk top10-hold?

Det er ingen hemmelighed, at skulle samtlige danske hold med top 10-ambitioner have dem indfriet, var vi nødt til at udvide den til 25 hold. Hvilket nogen vil kalde for et paradoks.

– Det er klart, at vi ikke kan træde direkte ind i top 10. Men vi har noget erfaring med at arbejde med unge mennesker, og vi har en god portion pædagogiske værktøjer og indsigt – der kan vi rykke noget, siger Tom Rasmussen.

Esport har altid været anderledes end klassiske boldspil. Enhver har i århundrede kunnet samle en bold op og spille. Det har givet en masse amatører, som på et tidspunkt valgte at samle sig på hold i foreninger, og siden kom en professionelt topniveau på.

Sådan er det ikke i esport. Meget tidligt er der kommet turneringer og ligaer med højre præmier og lønninger til følge, uden at foreningslivet har kunnet følge med. Det er især i Danmark ved at ændre sig, og Falcons tager endnu et skridt på vejen.

– Udefra ligner vi måske en esportsklub som så mange andre, men organisatorisk læner vi os nok i højere grad op ad den gammeldags grundtvigianske foreningskultur. Vi arbejder med fællesskabsfølelsen, teamspirit og med et holisitisk menneskesyn individuelt. Det betyder vi ser hele spilleren – vi ser på spillerens omverden, hverdag og fremtid. Vi ser på hvilke udfordringer og hvilke sociale aspekter der fylder op i den enkeltes liv, og vi prøver i fællesskab at tilrette et træningsforløb, der også er et livsforløb, og folkene bag spillernes væsentligste opgave er at gøre livet lettere for spillerne, at skabe den fornødne tid og de vilkår, der skal til for at den enkelte bedst muligt kan udvikle sig.

Binder skole og professionelle sammen

Organisationen får sit afsæt på Frederiksberg – nærmere betegnet Frederiksberg Ungdomsskole. Her er esport allerede på skemaet, og spillene bruges til at styrke de unge.

Her er der mulighed for at få hjælp til at få det hele til at fungere.

– Som 50-årig ved jeg , at livet går op og ned. Pludselig dør din hund! Eller du bliver skilt. Der vil altid kunne komme situationer, hvor man har brug for lidt ekstra hjælp. Så er problemerne måske nogle andre for de unge, der kommer her. Men det er tit nogle helt konkrete ting, der skal styr på. Måske kan man ikke dyrke sin esport, fordi noget andet er uoverskueligt, siger Tom Rasmussen.

– Du skal tage din uddannelse. Og så skal du dyrke esport. Hvis det så er nødvendigt, at vi tager med ud til teknisk skole for at snakke med dem og for at være sikker på, at alle papirer bliver udfyldt og underskrevet – så gør vi da det.

Og med det afsæt, lægger Falcons Pro Team overliggeren på organisationen.

– Vi har så den kommercielle interesse i det. Pro Teamet kører helt for sig selv. Det er en vigtig gulerod og motivationsfaktor for de elever, der går på esportslinjerne her på Frederiksberg skole. Det er et professionelt hold, hvor de bedste fra foreningen kan komme ud og spille store turneringer. Vi har en klar kommerciel vinkel, men vi vil ikke være med til at ødelægge unge mennesker. Og det synes jeg, man ser nogle steder. Vi tror på det gode liv – på livslang læring – og det kommer altså ikke af, at vi bruger en spiller op og så smider ham på porten.

I første omgang stiller Falcons Pro Team med et hold i Counter-Strike: Global Offensive samt med tre Fifa-spillere, men det er planen at organisationen skal udvides kraftigt allerede inden årets udgang.

17 Shares